Значение Да Виждаш Змии В Сънища

Змии в сънищата

Змии в сънищата: Ако имате змии в мозъка си или по-скоро в сънищата си, не се притеснявайте. Не си сам там. Всъщност змиите са един от най-старите символи на сънища в света. 

 • Змиите са често срещан символ на съня, който може да хвърли малко светлина върху предизвикателствата в живота ви.
 • Сънищата за змии могат да означават, че се страхувате от нещо, изправени сте пред промяна или имате работа с токсичен човек.
 • Записването на мечтите ви и сравняването им със събития в живота ви може да ви помогне да ги разберете.

Виждането на произволна змия в сънищата ви от време на време може да не означава нищо. Но ако често сънувате змии, възможно е вашето подсъзнание да иска да обърнете внимание на нещо.

Като цяло, повтарящите се сънища за змии често сочат към нещо, което пренебрегвате в будния си живот, казва Линда Мастранжело, психотерапевт по сънища и изпълнителен директор на Института за изследване на сънищата.

Според Мастранжело сънищата със змии не са предназначени да ви плашат, а да ви информират за пренебрегвани области в живота ви и да ви вдъхновят да предприемете действия. 

Открийте пет възможни обяснения зад вашите сънища за змии по-долу и научете какво можете да направите по въпроса в будния свят.  

1. Има някой токсичен в живота ви

Някой в ​​живота ви действа ли откровено отровно? Ако е така, те могат да приемат формата на змия в сънищата ви, според Лаури Льовенберг, сертифициран анализатор на сънища и член на Международната асоциация за изследване на сънищата.

Вашето подсъзнание може да ви покаже поведението на този човек под формата на отровна змия, за да разберете по-добре ролята му в живота си, казва Льовенберг.

Ако не сте сигурни кого точно представлява змията, контекстът около съня може да ви даде представа. Например: 

 • Змията ви ухапва:  „Ако змията ви ухапе, това може да означава, че сте били обект на критики или хапливи коментари от някого в реалния живот“, казва Льовнберг. 
 • Змията, която ви грабва –  Ако змията ви стисне или сграбчи, това може да представлява някой, който ви кара да се чувствате в капан, като токсичен партньор или член на семейството. 
 • Броят на змиите:  Според Льовенберг няколко змии в сънищата ви могат да представляват няколко токсични хора в живота ви, като например токсична работна среда. 

Какво да направите след това: „  Ако змията е заплаха за вас в съня, запитайте се кой в ​​реалния ви живот ви кара да се чувствате по същия начин“, казва Льовенберг. 

Ако мечтаете да отрежете главата на змията или да я разрежете наполовина, казва Льовенберг, вашето подсъзнание може да иска да изрежете този човек от живота си. 

Ако това не е възможно, може да помислите за ограничаване на контакта ви или за планиране на известно време за самообслужване след взаимодействие с тях. 

2. Страхувате се от нещо 

Змиите в сънищата ви също могат да представляват по-абстрактен страх, като отхвърляне или неизвестното. 

Хората са програмирани да имат генетична фобия от змии. Изследователите вярват, че можете да наследите този страх от вашите предци, тъй като змиите представляват значителна заплаха за оцеляването на ранните хора. 

Въпреки че днес вероятно не се сблъсквате редовно с боа или питон, този примитивен страх все още може да живее във вас и да се прокрадва в сънищата ви.

Според The ​​Dream Dictionary специфичният вид змия, която се плъзга в сънищата ви, може да ви даде ключ към конкретния ви страх. 

Например: 

 • Анаконди:  Те могат да представляват емоционални или несъзнателни страхове, като страх от отхвърляне. 
 • Черни змии:  Те могат да показват страх от неизвестното. 
 • Кобри:  Те могат да представляват страх от провокиране на враг.
 • Гърмящи змии:  Може да предполага малък страх или нещо, което ви разтърсва, символизирано от тракащата опашка. 
 • Питони:  Това може да означава, че се страхувате от нещо, което метафорично ви хваща или задушава.

Какво да направите след това:  Може да ви помогне да започнете, като идентифицирате всички страхове или притеснения, които ви измъчват, докато сте будни. След това помислете за някои техники, които можете да използвате, за да управлявате тези страхове, като например:

 • Практикувайте внимателност, като започнете ежедневна медитативна практика
 • Дръжте ума си зает със задачи, като почистване или пренареждане на дома ви
 • Отделете време за благодарност, като например да напишете три неща, за които сте благодарни всеки ден.
 • Свържете се с приятел, лично или чрез видео разговор
 • разговор с терапевт

3. Имате какво ново да научите

Змиите не винаги са отрицателни символи в сънищата. Всъщност някои тълкуватели на сънища вярват, че те могат да бъдат добра поличба в някои случаи. 

Например Карл Юнг, един от пионерите на психоанализата, вижда змиите като символ на трансцендентност, преживяване, което надхвърля обичайните граници, като личен или духовен напредък. 

Според Мастранжело можете да сънувате змии, ако сте привлечени от знанието или сте на път да поемете по пътя на ученето и откритията. 

Изображения, свързани със змии в съня ви, също могат да имат трансцендентни значения. Например уроборосът, алхимичен символ на змия, хапеща опашката си, представлява цикъл на трансформация и прераждане, така че може да означава лична трансформация или откритие в собствения ви живот. 

Всъщност се казва, че немският химик Август Кекуле е сънувал уробороса, преди да открие пръстенната структура на бензена.   

Какво да направите след това:  Тези видове змийски сънища може да ви научат на нещо важно, казва Мастранджело, така че опитайте се да останете отворени, игриви и любопитни. 

Някои начини, по които можете да приветствате или насърчите личното израстване, включват: 

 • Четете повече книги, от книги за духовно израстване до любимите ви измислени сериали.
 • Правете повече физическа активност, като например разходка или тичане, за да изчистите ума си.
 • Премахнете ненужните разсейвания, като например почивка от социалните медии. 

4. Животът ви се променя

„Змиите често се свързват с промяна и трансформация, защото свалят кожата си“, казва Мастранджело. Така че сънуването на змии може да е свързано с голяма промяна в живота ви, като нова работа или нова връзка.

Може би се тревожите за нов етап от живота, като например преместване в нов град. Или, ако вече сте поели по нов път, вашите сънища за змии могат да представляват стари спомени или травми, излизащи на повърхността. 

Какво да направите след това:  Ако смятате, че вашите сънища за змии идват от безпокойство за промяна в живота, опитайте техники, които могат да облекчат преходния период, като например да запишете  тревожните си мисли или  да говорите с доверен приятел. 

Колкото по-наясно сте с тези промени, толкова по-добре можете съзнателно да работите с тях, казва Мастранджело. 

5. Вашето здраве е в ума ви

„Ако се справяте с физическо заболяване, може да откриете змии, плъзгащи се през вашия мечтан пейзаж“, казва Льовенберг. 

Въпреки че може да не свързвате активно змиите с лекари и медицина, вашето подсъзнание със сигурност може, особено след като змиите и лечението са синоними от древни времена. 

Например Асклепий, гръцкият бог на медицината, е използвал тояга, преплетена със змия, като лечебен инструмент и медицински асоциации по света са приели този символ. Ще го намерите отстрани на болници, линейки и дори на знамето на Световната здравна организация (СЗО). 

Поради тази подсъзнателна асоциация, казва Льовенберг, сънищата за змии могат да означават, че тялото ви трябва да се излекува или вече преминава през процес на оздравяване. Начинът, по който взаимодействате със змията, може да ви помогне да разберете разликата. 

Според Loewenberg, признаците на активно изцеление включват: 

 • докоснете или вземете змията
 • Да го оставиш да пълзи над теб
 • говорейки със змията

От друга страна, виждайки змията, но не взаимодействайки с нея, може да означава, че тя все още трябва да се лекува, казва Льовенберг. 

Какво да направите след това:  Помислете за всичко в живота си, което може да повлияе на вашето физическо или психическо здраве, като например скорошна диагноза за здравето или стресиращ проект на работа.

Негативните мисли или емоции, породени от трудностите в живота, понякога могат да нарушат хормоналния баланс на тялото ви или да засегнат имунната ви система. 

Въпреки това, по-доброто осъзнаване на факторите, които ви стресират или увреждат здравето ви, улеснява предприемането на стъпки за тяхното контролиране. Например можете да:

 • Подобрете рутинната си лична грижа
 • Отделете повече време за почивка и релакс
 • Уговорете среща с Вашия лекар 

Как да се справим с необичайни или тревожни сънища

Ако все още си блъскате главата относно значението зад вашите сънища за змии, помислете дали да не запишете всички части, които можете да си спомните, в дневник на сънищата. 

След като имате няколко въведени данни, можете да потърсите конкретни модели или символи, които могат да показват общи теми или значения. 

Според Mastrelengo факторите, на които трябва да се обърне внимание, включват: 

 • Вашите емоции и чувства като цяло.
 • Определени настройки или знаци
 • Вашето поведение в съня.

Освен това, научаването на осъзнати сънища може да ви помогне да поемете управлението на разказа, например като си представите себе си с промишлен репелент за змии. 

Кога да работите с професионалист

Понякога може да ви бъде доста лесно да разберете значението на мечтите си и да се справите с тях сами. 

Но ако имате интензивни кошмари или повтарящи се сънища, които засягат съня и психическото ви здраве или ви карат да се страхувате да заспите, може би е време да се свържете с терапевт или професионален тълкувател на сънища. 

„По-специално повтарящите се кошмари могат да сочат към основни фактори като  пренебрегната травма  “, казва Мастранджело, така че може да помогне да работите с професионалист, който има опит в  тълкуването на сънища  .

Вътрешна информация за вкъщи 

Ако се страхувате от змии, те може да се появят в кошмарите ви, но змиите не винаги са негативен символ в сънищата.

Например змиите могат да представляват изцеление, лична промяна или трансформация в живота ви. Отровна змия в сънищата ви може дори да ви предупреди, като ви насочи към токсичен човек в живота ви.

Като си водите дневник на сънищата или работите с професионалист, можете да картографирате потенциалното значение зад сънищата си и да предприемете стъпки в будния свят, за да се справите с тях. 

„Змийските сънища имат какво да ни научат за нас самите и човечеството на универсално ниво, стига само да слушаме и да се изправим пред страховете си“, казва Мастранджело.