Jelentése, Hogy Kígyókat Látunk Álomban

Kígyók az álmokban

Kígyók az álmokban: Ha kígyók vannak az agyában, vagy inkább álmaiban, ne aggódjon. Nem vagy egyedül ott. Valójában a kígyók az egyik legrégebbi álomszimbólum a világon. 

 • A kígyók gyakori álomszimbólumok, amelyek rávilágíthatnak az életed kihívásaira.
 • A kígyós álmok azt jelenthetik, hogy félsz valamitől, változás előtt állsz, vagy mérgező személlyel van dolgod.
 • Ha leírod álmaidat, és összehasonlítod őket életed eseményeivel, segíthet megérteni őket.

Az, hogy időnként egy véletlenszerű kígyót lát álmában, egyáltalán nem jelenthet semmit. De ha gyakran álmodsz kígyókról, akkor lehetséges, hogy a tudatalattid azt akarja, hogy figyelj valamire.

Általánosságban elmondható, hogy a kígyókkal kapcsolatos visszatérő álmok gyakran olyan dolgokra utalnak, amelyeket éber életében elhanyagol – mondja Linda Mastrangelo, álompszichoterapeuta és az Álomkutatások Intézetének ügyvezető igazgatója.

Mastrangelo szerint a kígyóálmok nem arra valók, hogy megijesztsenek, hanem hogy tájékoztassák életed elhanyagolt területeiről, és cselekvésre inspiráljanak. 

Fedezz fel öt lehetséges magyarázatot a kígyóálmaid mögött, és tanuld meg, mit tehetsz ellene az éber világban.  

1. Van valaki mérgező az életedben

Életedben valaki kifejezetten mérgezően viselkedik? Lauri Loewenberg, okleveles álomelemző és az Álomtanulmányozás Nemzetközi Szövetségének tagja szerint, ha igen, akkor álmaiban kígyó formáját ölthetik.

A tudatalattija meg tudja mutatni ennek a személynek a viselkedését egy mérges kígyó formájában, így jobban megértheti szerepét az életében – mondja Loewenberg.

Ha nem vagy biztos abban, hogy pontosan kit ábrázol a kígyó, az álom körülményei adhatnak támpontot. Például: 

 • A kígyó megharap téged:  „Ha a kígyó megharap, az azt jelentheti, hogy a való életben is kritika vagy megharapott megjegyzések áldozatává vált” – mondja Loewnberg. 
 • A kígyó, amely megragad –  Ha a kígyó megszorít vagy megragad, akkor valakit jelképezhet, aki csapdába esett, például egy mérgező partner vagy családtag. 
 • A kígyók száma:  Loewenberg szerint álmaiban több kígyó is több mérgező embert jelenthet az életében, például egy mérgező munkahelyi környezetet. 

Mi a következő lépés: „  Ha a kígyó fenyegetést jelent az álomban, kérdezd meg magadtól, hogy a való életedben ki vált ki belőled hasonló érzéseket“ – mondja Loewenberg. 

Ha arról álmodozik, hogy levágja vagy kettévágja a kígyó fejét – mondja Loewenberg –, akkor a tudatalattija azt akarhatja, hogy ezt a személyt vágja ki az életéből. 

Ha ez nem lehetséges, érdemes lehet korlátozni a kapcsolatfelvételt, vagy beosztani egy kis öngondoskodási időt a velük való kapcsolatfelvétel után. 

2. Félsz valamitől 

Álmaiban a kígyók egy elvontabb félelmet is képviselhetnek, mint például az elutasítás vagy az ismeretlen. 

Az emberek úgy vannak programozva, hogy genetikai fóbiát szenvedjenek a kígyóktól. A kutatók úgy vélik, hogy ezt a félelmet örökölheti őseitől, mivel a kígyók jelentős veszélyt jelentettek a korai emberek túlélésére. 

Bár ma valószínűleg nem találkozik rendszeresen boa-összehúzókkal vagy pitonokkal, ez a primitív félelem még mindig benned élhet, és belopózhat az álmaidba.

A The Dream Dictionary szerint az álmaidban csúszkáló kígyók konkrét típusa nyomot adhat az adott félelmedhez. 

Például: 

 • Anakondák:  Ezek érzelmi vagy tudattalan félelmeket jelenthetnek, például az elutasítástól való félelmet. 
 • Fekete kígyók:  Ezek az ismeretlentől való félelemre utalhatnak. 
 • Kobrák:  Ezek az ellenség provokálásától való félelmet jelenthetnek.
 • Csörgőkígyók:  Kisebb félelmet sugallhat, vagy olyasmit, ami megráz, amit a csörgő farok jelképez. 
 • Pythonok:  Ezek azt jelenthetik, hogy félsz valamitől, ami metaforikusan csapdába ejt vagy megfojt.

Mi a következő lépés:  Segíthet úgy kezdeni, hogy azonosítja azokat a félelmeket vagy aggodalmakat, amelyek ébrenléte közben gyötörnek. Ezután fontoljon meg néhány technikát, amellyel ezeket a félelmeket kezelheti, például:

 • Gyakorold az éberséget a napi meditációs gyakorlat megkezdésével
 • Legyen tudatában olyan feladatok, mint a takarítás vagy az otthona átrendezése
 • Szánj időt a hálára, például írj le három olyan dolgot, amiért hálás vagy minden nap.
 • Vegye fel a kapcsolatot egy barátjával személyesen vagy videohívás útján
 • beszélni egy terapeutával

3. Valami újat kell tanulnod

A kígyók nem mindig negatív szimbólumok az álmokban. Valójában egyes álomfejtők úgy vélik, hogy bizonyos esetekben jó előjelek lehetnek. 

Például Carl Jung, a pszichoanalízis egyik úttörője a kígyókat a transzcendencia szimbólumának tekintette, olyan tapasztalatnak, amely túlmutat a megszokott határokon, például a személyes vagy spirituális fejlődésen. 

Mastrangelo szerint kígyókról álmodozhatsz, ha vonz a tudás, vagy ha a tanulás és a felfedezés útjára készülsz. 

Az álmodban a kígyókkal kapcsolatos képeknek transzcendens jelentése is lehet. Például az uroboros, a farkába harapó kígyó alkímiai szimbóluma, az átalakulás és az újjászületés körforgását jelképezi, így személyes átalakulást vagy felfedezést jelezhet saját életében. 

Valójában August Kekulé német kémikus állítólag az uroborókról álmodott, mielőtt felfedezte volna a benzol gyűrűs szerkezetét.   

Mi a következő lépés:  Az ilyen típusú kígyóálmoknak lehet valami fontos megtanítása, mondja Mastrangelo, ezért próbáljon nyitott, játékos és kíváncsi maradni. 

Néhány módja annak, hogy üdvözölje vagy ösztönözze a személyes fejlődést: 

 • Olvasson több könyvet, a spirituális fejlődésről szóló könyvektől a kedvenc kitalált sorozatokig.
 • Végezzen több fizikai tevékenységet, például sétáljon vagy fuss, hogy kitisztítsa az elméjét.
 • Távolítsa el a felesleges zavaró tényezőket, például szünetet tartson a közösségi médiában. 

4. Az életed megváltozik

„A kígyókat gyakran összefüggésbe hozzák a változással és az átalakulással, mert levetkőzik a bőrük” – mondja Mastrangelo. Tehát a kígyókról való álmodozás összefügghet egy nagy változással az életében, például egy új munkával vagy egy új kapcsolattal.

Talán aggódik egy új életszakasz miatt, például egy új városba költözés miatt. Vagy, ha már elindult egy új úton, a kígyó álmai régi emlékek vagy traumák felszínre törnek. 

Mi a következő lépés:  Ha úgy gondolja, hogy kígyó álmai egy életváltozás miatti szorongásból fakadnak, próbáljon ki olyan technikákat, amelyek megkönnyíthetik az átmeneti időszakot, például írja le  szorongó gondolatait , vagy  beszéljen egy megbízható baráttal. 

Minél jobban tudatában van ezeknek a változásoknak, annál jobban tud tudatosan dolgozni velük, mondja Mastrangelo. 

5. Az egészséged a fejedben van

„Ha fizikai betegséggel küzd, kígyókat találhat átsurranni álmai táján” – mondja Loewenberg. 

Bár lehet, hogy a kígyókat nem kötöd aktívan az orvosokhoz és az orvostudományhoz, a tudatalattid biztosan megteheti, különösen mivel a kígyók és a gyógyítás ősidők óta szinonimák. 

Például Aszklépiosz, az orvostudomány görög istene egy kígyóval összefont pálcát használt gyógyító eszközként, és az orvosi egyesületek világszerte elfogadták ezt a szimbólumot. Kórházak, mentőautók oldalán, sőt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) zászlaján is megtalálható. 

E tudatalatti asszociáció miatt Loewenberg szerint a kígyóálmok azt jelenthetik, hogy a testednek meg kell gyógyulnia, vagy már gyógyulási folyamaton megy keresztül. A kígyóval való kölcsönhatás segíthet megkülönböztetni a különbséget. 

Loewenberg szerint az aktív gyógyulás jelei a következők: 

 • érintse meg vagy vegye fel a kígyót
 • Hagyja, hogy átkúszzon rajtad
 • beszél a kígyóval

Másrészt, ha látja a kígyót, de nem érintkezik vele, az azt jelezheti, hogy még meg kell gyógyulnia, mondja Loewenberg. 

Mi a következő lépés:  Vegyél fontolóra bármit az életedben, ami hatással lehet fizikai vagy mentális egészségére, például egy közelmúltbeli egészségügyi diagnózist vagy egy stresszes munkahelyi projektet.

Az élet nehézségei által előidézett negatív gondolatok vagy érzelmek néha felboríthatják szervezete hormonális egyensúlyát, vagy befolyásolhatják az immunrendszert. 

Azonban, ha jobban ismerjük azokat a tényezőket, amelyek stresszt okoznak vagy károsíthatják egészségét, könnyebbé válik az ellenőrzésükre irányuló lépések megtétele. Például a következőket teheti:

 • Javítsa a személyes ápolási rutinját
 • Szánjon több időt a pihenésre és a kikapcsolódásra
 • Egyeztessen időpontot orvosával 

Hogyan kezeljük a szokatlan vagy nyomasztó álmokat

Ha még mindig azon töröd a fejed, hogy mit jelent a kígyóálmaid mögött, fontold meg, hogy felírj egy álomnaplóba minden olyan apróságot, amelyre emlékszel. 

Néhány adatbevitel után kereshet olyan konkrét mintákat vagy szimbólumokat, amelyek általános témákat vagy jelentéseket jelezhetnek. 

Mastrelengo szerint a következő tényezőkre kell figyelni: 

 • Érzelmei és érzései általában.
 • Bizonyos beállítások vagy karakterek
 • A viselkedésed az álomban.

Ezen túlmenően, ha megtanulsz tisztán álmodni, akkor átveheted az irányítást a narratívában, például ha elképzeled magad egy ipari erősségű kígyóriasztóval. 

Mikor érdemes szakemberrel dolgozni

Néha nagyon könnyű lehet rájönni az álmai jelentésére, és egyedül megbirkózni velük. 

De ha heves rémálmai vannak, vagy visszatérő álmai vannak, amelyek hatással vannak az alvására és a mentális egészségére, vagy attól tartanak, hogy elalszanak, akkor ideje kapcsolatba lépni egy terapeutával vagy egy profi álomtolmácssal. 

„Különösen az ismétlődő rémálmok olyan mögöttes tényezőkre utalhatnak, mint például az  elhanyagolt trauma  “ – mondja Mastrangelo, ezért segíthet, ha olyan szakemberrel dolgoznak együtt, aki jártas az  álomfejtésben  .

Insider Takeaway 

Ha fél a kígyóktól, megjelenhetnek rémálmaiban, de a kígyók nem mindig negatív szimbólumok az álmokban.

Például a kígyók gyógyulást, személyes változást vagy átalakulást jelenthetnek az életedben. Egy mérges kígyó álmaiban akár figyelmeztetést is adhat, ha rámutat egy mérgező személyre az életében.

Álomnapló vezetésével vagy szakemberrel együttműködve feltérképezheti álmai mögött rejlő lehetséges jelentést, és lépéseket tehet az ébrenléti világban, hogy kezelje őket. 

„A kígyóálmok egyetemes szinten megtanítanak nekünk magunkról és az emberiségről, ha csak hallgatnánk és szembenéznénk a félelmeinkkel“ – mondja Mastrangelo.