Dromen over slangen

Slangen in dromen

Dromen over slangen: Maak je geen zorgen als je slangen in je hersenen hebt, of beter gezegd, in je dromen. Je bent daar niet alleen. Slangen zijn zelfs een van de oudste droomsymbolen ter wereld. 

 • Slangen zijn een veelvoorkomend droomsymbool dat enig licht kan werpen op de uitdagingen in je leven.
 • Slangdromen kunnen betekenen dat je ergens bang voor bent, dat je voor verandering staat of dat je te maken hebt met een giftig persoon.
 • Door je dromen op te schrijven en ze te vergelijken met gebeurtenissen in je leven, kun je ze beter begrijpen.

Af en toe een willekeurige slang in je dromen zien, betekent misschien helemaal niets. Maar als je vaak van slangen droomt, is het mogelijk dat je onderbewustzijn wil dat je ergens op let.

Over het algemeen wijzen terugkerende dromen over slangen vaak op iets dat je in je wakkere leven verwaarloost, zegt Linda Mastrangelo, een droompsychotherapeut en uitvoerend directeur van het Institute for Dream Studies.

Volgens Mastrangelo zijn slangendromen niet bedoeld om je bang te maken, maar om je te informeren over verwaarloosde gebieden in je leven en je te inspireren om actie te ondernemen. 

Ontdek hieronder vijf mogelijke verklaringen achter je slangendromen en leer wat je eraan kunt doen in de wakende wereld.  

1. Er is iemand giftig in je leven

Gedraagt ​​iemand in je leven zich ronduit giftig? Als dat zo is, kunnen ze in je dromen de vorm aannemen van een slang, volgens Lauri Loewenberg, een gediplomeerd droomanalist en lid van de International Association for the Study of Dreams.

Je onderbewustzijn kan je het gedrag van deze persoon laten zien in de vorm van een giftige slang, zodat je hun rol in je leven beter kunt begrijpen, zegt Loewenberg.

Als je niet zeker weet wie de slang precies vertegenwoordigt, kan de context rond de droom je een idee geven. Bijvoorbeeld: 

 • De slang die je bijt:  „Als de slang je bijt, kan dit betekenen dat je kritiek of bijtende opmerkingen van iemand in het echte leven hebt gekregen“, zegt Loewnberg. 
 • De slang die je grijpt –  Als de slang je knijpt of grijpt, kan het iemand vertegenwoordigen die je het gevoel geeft dat je gevangen zit, zoals een giftige partner of familielid. 
 • Het aantal slangen:  volgens Loewenberg kunnen verschillende slangen in je dromen verschillende giftige mensen in je leven vertegenwoordigen, zoals een giftige werkomgeving. 

Wat nu te doen: „  Als de slang een bedreiging voor je vormt in de droom, vraag jezelf dan af wie je in je echte leven op dezelfde manier laat voelen“, zegt Loewenberg. 

Als je ervan droomt de kop van de slang af te hakken of doormidden te snijden, zegt Loewenberg, wil je onderbewustzijn misschien dat je deze persoon uit je leven snijdt. 

Als dat niet mogelijk is, kunt u overwegen uw contact te beperken of wat tijd voor zelfzorg in te plannen na interactie met hen. 

2. Je bent ergens bang voor 

Slangen in je dromen kunnen ook een meer abstracte angst vertegenwoordigen, zoals afwijzing of het onbekende. 

Mensen zijn geprogrammeerd om een ​​genetische fobie voor slangen te hebben. Onderzoekers geloven dat je deze angst van je voorouders zou kunnen erven, aangezien slangen een grote bedreiging vormden voor het voortbestaan ​​van de vroege mens. 

Hoewel je tegenwoordig waarschijnlijk niet regelmatig boa constrictors of pythons tegenkomt, kan die primitieve angst nog steeds in je leven en je dromen binnensluipen.

Volgens The Dream Dictionary kan het specifieke type slang dat in je dromen glibbert, je een aanwijzing geven voor je specifieke angst. 

Bijvoorbeeld: 

 • Anaconda’s:  deze kunnen emotionele of onbewuste angsten vertegenwoordigen, zoals de angst voor afwijzing. 
 • Zwarte slangen:  deze kunnen duiden op angst voor het onbekende. 
 • Cobra’s:  deze kunnen een angst vertegenwoordigen om een ​​vijand uit te dagen.
 • Ratelslangen:  Kan duiden op een kleine angst, of iets dat je doet schudden, gesymboliseerd door de ratelende staart. 
 • Pythons:  deze kunnen betekenen dat je bang bent voor iets dat je metaforisch in de val lokt of verstikt.

Wat nu te doen:  Het kan helpen om te beginnen met het identificeren van eventuele angsten of zorgen die u kwellen terwijl u wakker bent. Overweeg vervolgens enkele technieken die u kunt gebruiken om deze angsten te beheersen, zoals:

 • Oefen mindfulness door dagelijks te mediteren
 • Houd je geest bezig met taken, zoals schoonmaken of het herinrichten van je huis
 • Maak tijd vrij voor dankbaarheid, zoals elke dag drie dingen opschrijven waarvoor je dankbaar bent.
 • Neem contact op met een vriend, persoonlijk of via een videogesprek
 • praten met een therapeut

3. Je hebt iets nieuws te leren

Slangen zijn niet altijd negatieve symbolen in dromen. Sommige droomuitleggers geloven zelfs dat ze in sommige gevallen goede voortekenen kunnen zijn. 

Zo zag Carl Jung, een van de pioniers van de psychoanalyse, slangen als een symbool van transcendentie, een ervaring die verder gaat dan de gebruikelijke grenzen, zoals persoonlijke of spirituele vooruitgang. 

Volgens Mastrangelo kun je van slangen dromen als je je aangetrokken voelt tot kennis of op het punt staat een pad van leren en ontdekken in te slaan. 

Afbeeldingen die verband houden met slangen in je droom kunnen ook transcendente betekenissen hebben. De uroboros, een alchemistisch symbool van een slang die in zijn staart bijt, vertegenwoordigt bijvoorbeeld een cyclus van transformatie en wedergeboorte, dus het kan duiden op persoonlijke transformatie of ontdekking in je eigen leven. 

De Duitse chemicus August Kekulé zou zelfs van de uroboros hebben gedroomd voordat hij de ringstructuur van benzeen ontdekte.   

Wat nu te doen:  Dit soort slangendromen hebben je misschien iets belangrijks te leren, zegt Mastrangelo, dus probeer open, speels en nieuwsgierig te blijven. 

Enkele manieren waarop u persoonlijke groei kunt verwelkomen of aanmoedigen, zijn: 

 • Lees meer boeken, van boeken over spirituele groei tot je favoriete fictieserie.
 • Doe meer aan lichaamsbeweging, zoals wandelen of hardlopen om je hoofd leeg te maken.
 • Elimineer onnodige afleidingen, zoals een pauze nemen van sociale media. 

4. Je leven verandert

„Slangen worden vaak geassocieerd met verandering en transformatie omdat ze hun huid afschudden“, zegt Mastrangelo. Dromen over slangen kan dus verband houden met een grote verandering in je leven, zoals een nieuwe baan of een nieuwe relatie.

Misschien maak je je zorgen over een nieuwe levensfase, zoals verhuizen naar een nieuwe stad. Of, als je al een nieuw pad bent ingeslagen, kunnen je slangendromen oude herinneringen of trauma’s vertegenwoordigen die naar de oppervlakte komen. 

Wat nu te doen:  als je denkt dat je slangendromen voortkomen uit angst voor een levensverandering, probeer dan technieken die de overgangsperiode kunnen vergemakkelijken, zoals het opschrijven van  je angstige gedachten of  praten met een vertrouwde vriend. 

Hoe meer je je bewust bent van deze veranderingen, hoe beter je er bewust mee aan de slag kunt, zegt Mastrangelo. 

5. Je gezondheid zit in je hoofd

„Als je te maken hebt met een fysieke aandoening, kun je slangen door je droomlandschap zien glibberen“, zegt Loewenberg. 

Hoewel je slangen misschien niet actief associeert met doktoren en medicijnen, zou je onderbewustzijn dat zeker kunnen doen, vooral omdat slangen en genezing al sinds de oudheid synoniem zijn. 

Asclepius, de Griekse god van de geneeskunde, gebruikte bijvoorbeeld een staf verstrengeld met een slang als een genezend instrument, en medische verenigingen over de hele wereld hebben dit symbool overgenomen. Je vindt het op de zijkanten van ziekenhuizen, ambulances en zelfs op de vlag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

Vanwege deze onderbewuste associatie, zegt Loewenberg, kunnen slangendromen betekenen dat je lichaam moet genezen of al een genezingsproces doormaakt. De manier waarop u met de slang omgaat, kan u helpen het verschil te zien. 

Volgens Loewenberg zijn tekenen van actieve genezing onder meer: 

 • raak de slang aan of pak hem op
 • Het over je heen laten kruipen
 • praten met de slang

Aan de andere kant kan het zien van de slang, maar er geen interactie mee hebben, erop wijzen dat hij nog steeds moet genezen, zegt Loewenberg. 

Wat nu te doen:  Overweeg alles in uw leven dat van invloed kan zijn op uw lichamelijke of geestelijke gezondheid, zoals een recente gezondheidsdiagnose of een stressvol project op het werk.

Negatieve gedachten of emoties veroorzaakt door de moeilijkheden van het leven kunnen soms de hormonale balans van uw lichaam verstoren of uw immuunsysteem aantasten. 

Als u zich echter beter bewust bent van de factoren die u stress bezorgen of uw gezondheid schaden, wordt het gemakkelijker om maatregelen te nemen om ze onder controle te houden. U kunt bijvoorbeeld:

 • Verbeter uw persoonlijke verzorgingsroutine
 • Maak meer tijd om te rusten en te ontspannen
 • Maak een afspraak met uw huisarts 

Hoe om te gaan met ongebruikelijke of verontrustende dromen

Als je nog steeds je hoofd krabt over de betekenis achter je slangendromen, overweeg dan om alle stukjes die je je kunt herinneren op te schrijven in een droomdagboek. 

Als je eenmaal een paar invoer hebt, kun je zoeken naar specifieke patronen of symbolen die algemene thema’s of betekenissen kunnen aangeven. 

Volgens Mastrelengo zijn factoren om op te letten onder meer: 

 • Je emoties en gevoelens in het algemeen.
 • Bepaalde instellingen of tekens
 • Je gedrag in de droom.

Bovendien kan het leren van lucide dromen je helpen om de leiding te nemen over het verhaal, bijvoorbeeld door jezelf voor te stellen met industriële slangenafweermiddelen. 

Wanneer werk je met een professional?

Soms kan het vrij eenvoudig voor je zijn om de betekenis van je dromen te achterhalen en ze zelf aan te pakken. 

Maar als je intense nachtmerries of terugkerende dromen hebt die je slaap en mentale gezondheid beïnvloeden, of je bang maken om in slaap te vallen, is het misschien tijd om contact op te nemen met een therapeut of professionele droomtolk. 

„Vooral terugkerende nachtmerries kunnen wijzen op onderliggende factoren zoals  verwaarloosd trauma  „, zegt Mastrangelo, dus het kan helpen om samen te werken met een professional die ervaring heeft met  droominterpretatie  .

Insider afhaalmaaltijden 

Als je bang bent voor slangen, kunnen ze in je nachtmerries verschijnen, maar slangen zijn niet altijd een negatief symbool in dromen.

Slangen kunnen bijvoorbeeld genezing, persoonlijke verandering of transformatie in je leven vertegenwoordigen. Een giftige slang in je dromen kan je zelfs waarschuwen door je te wijzen op een giftige persoon in je leven.

Door een droomdagboek bij te houden of samen te werken met een professional, kun je de potentiële betekenis achter je dromen in kaart brengen en stappen ondernemen in de wakende wereld om ermee om te gaan. 

„Slangendromen hebben ons iets te leren over onszelf en de mensheid op een universeel niveau, als we maar zouden luisteren en onze angsten onder ogen zouden zien“, zegt Mastrangelo.